פיצויים וזכויות ניצולי השואה - דעו מה שמגיע לכם

ניצולי השואה הם אוכלוסייה שעברה את הזוועות הנוראות ביותר ושרדה, ועל כן יש לה זכויות ייחודיות

האירוע האחד שניתן להגדיר אותו כזוועה הגדולה והרצחנית ביותר בהיסטוריה האנושית הוא האירוע שאנחנו מכירים בתור שואת העם היהודי. בשנים 1933-1945 שלטה בגרמניה המפלגה הנאצית, שבחסות תורת הגזע ושלטון אלים וטוטליטארי כבשה שטחים בכוח הזרוע במלחמה המדממת ביותר שידע העולם, אך זה לא גדול פשעיה. גדול פשעיה הוא השואה, במסגרתה הושמדו בשיטתיות אכזרית וחסרת רחמים שישה מיליון יהודים חפים מפשע.

זכויות ופיצויים לניצולי שואה

 

היהודים ששרדו את המלחמה והשואה, מאות אלפים במספר, מצאו את ביתם החדש ברובם במדינת ישראל. מדינת העם היהודי היא זו שגם לקחה על עצמה לדאוג לזכויותיהם ולפיצוי של ניצולי השואה על הזוועות שחוו, במידה רבה באמצעות הסכם השילומים שנחתם עם מערב גרמניה בשנת 1952, שמסדיר כלכלית את כל תחום הפיצויים מגרמניה.

הסבר קצר על מסגרת פיצויים לניצולי שואה בחוק הישראלי

  • במדינת ישראל קיימים שני חוקים שמתייחסים למעמדם ולפיצויים להם זכאים ניצולי השואה. החוק הראשון נחקק בשנת 1957 והוא נקרא חוק נכי רדיפת הנאצים. במסגרת חוק זה ניצולי השואה מוגדרים כיהודים אזרחי המדינה שנרדפו בשטחי הריבונות של המשטר הנאצי או בעלות בריתו בשנות מלחמת העולם השנייה, ועלו למדינת ישראל עד שנת 1953 (שכן ההסכם נחתם ב-1952).

    הפיצויים לניצולי שואה ניתנים בהתאם לוועדה רפואית שקובעת את מצבו של כל ניצול ובהתאם להחלטה מאוחרת יותר של הרשות לזכויות ניצולי השואה. הסכום המינימלי שניצול מקבל בחודש עומד על 1,849 ₪, בנוסף לתמיכה בתשלום ארנונה, תרופות, דמי הבראה, טלפון ומכשירי חשמל. אגב, גם מי שהיה עובר ברחם אמו במהלך שנות השואה ואמו היא ניצולת שואה מוגדר כניצול על פי חוק זה וזכאי לפיצויים.
  • מי שלא זכאי לפיצויים מגרמניה, קרי מי שעלה אחרי שנת 1953 או מי שלא נרדף די זמן בהתאם להסכם השילומים, סבל מחוסר צדק במשך שנים עד שנחקק חוק ההטבות לניצולי השואה בשנת 2007. חוק זה קובע שניצולי שואה שלא זכאים לתמיכה בהתאם לחוק הראשון, יקבלו תמיכה על סך 1,128 ₪ בכל חודש בנוסף לתלושי מזון של כ-600 ₪. כך, מובטח כי כל ניצול שואה וצאצאיו יכולים לקבל את הפיצוי שמגיע לו על פי חוק.

אל תתנו לביורוקרטיה להיות מה שמונע מכם לקבל את מה שמגיע לכם

מדינת ישראל, חרף כל יתרונותיה, היא מדינה רווית ביורוקרטיה וטפסים מתישים, וגם בקבלת פיצויים מגרמניה או הטבות לניצולי שואה הדבר לא שונה כלל. ניצולי שואה רבים וכן בניהם בני הדור השני, מוצאים את עצמם חסרי אונים מול ערימות הביורוקרטיה שמונעות מהם לקבל את מה שמגיע להם על פי החוק והמוסר. במקרה זה אסור להשלים עם המצב הזה, ויש לפנות לשירות משפטי שמתמחה בהשגת הפיצוי שמגיע לכם.