מה החוקים בישראל על פונדקאות בישראל?

ראשית, נפתח ונסביר מהי בדיוק פונדקאות ומה המשמעויות של תהליך זה

בתור התחלה, נפתח ונעניק לכם רקע כללי אודות תהליך הפונדקאות באופן כללי. אם לא ידעתם במה מדובר, נסביר כי זוהי אופציה רפואית מודרנית של כניסה להיריון עבור זוגות שלא מצליחים לעשות זאת באופן טבעי, גם לאחר טיפולי הפרייה רבים. למעשה, פונדקאות משמעותה היריון שבו הזרע והביצית מההורים הגנטיים מוחדרים לאם פונדקאית אחרת שמסוגלת לשאת את התינוק ברחמה – בהתאם להסכם מחמיר שנחתם בין שני הצדדים, כאשר בסופו של ההיריון הילדים שנולדים נמסרים להורים הגנטיים שלהם. בשנות ה-90 הנושא עלה כאופציה במדינת ישראל לראשונה, ובשנת 1996 נחקק חוק הפונדקאות שמגדיר בדיוק כיצד צריכה להיראות פונדקאות בישראל.

מה אומרים החוקים בישראל על תהליכי פונדקאות שמתרחשים במדינה?

  • מי מתאים לתהליך? הדבר הראשון שחוק הפונדקאות מגדיר אודות תהליך פונדקאות בישראל הוא מי בכלל יכול לבצע אותו – כלומר אילו זוגות מתאימים לתהליך פונדקאות ומי מתאימה להיות אם פונדקאית. הקריטריונים הנקבעים בו נוגעים למעמד הבריאותי והאישי של הצדדים, בכדי להבטיח שמדובר בתהליך שמתבצע בצורה הבריאה ביותר ברמה הרפואית וברמה האישית. אחד המאפיינים הבולטים שמשתמעים מהחוק הוא שהוא מכוון רק לזוגות הטרוסקסואליים – ולא להומוסקסואליים או לרווקים.
  • משמעויות נוספות – ישנן עוד כמה וכמה משמעויות הנגזרות לגבי פונדקאות בישראל מחוק הפונדקאות. דוגמה לכך היא הפיצוי הכלכלי, כשהחוק מתיר להורים הגנטיים לשלם לאם הפונדקאית על הוצאות שונות ועל כל מה שנחוץ לה בתקופת ההיריון, ומתיר גם תשלום לחברות פונדקאות שמסייעות בתהליך כולו משלב האיתור ועד ליווי ההיריון והלידה. מעבר לכך, החוק גם קובע משמעויות מבחינה דתית ומבחינה ביורוקרטית של ההיריון – וחשוב להכיר את כל המשמעויות האלה לפני שמתחילים תהליך פונדקאות.

חוק הפונדקאות מגדיר היטב כיצד נראית פונדקאות במדינה – וצריך לעמוד בתנאים האלה

פונדקאות בישראל תמיד הייתה וככל הנראה גם תמיד תהיה במוקד של דיון ציבורי – אם לא סביב עצם הקיום שלה, שהוא חשוב ומבורך עבור זוגות רבים מאוד, אז סביב הזוגות שזכאים לה. בכל מקרה, כשאתם בוחרים בתהליך שכזה חשוב לבצע אותו בצורה הנכונה ביותר – ואת זה עושים רק דרך חברות שמתמחות בתחום ויודעות ללוות אתכם היטב לכל אורכו.