עקירה כירורגית לא כל כך נורא כמו שחשבתם

טיפולי שיניים מאז ומתמיד הצתיירו כטיפול כואב, מפחיד עוד מימי ילדותינו. תמיד סיפרו לנו שאם לא נצחצח שיניים יגיעו "קריוס ובקטוס" ויקדחו לנו בשיניים. אולם הרפואה מתפתחת מידי יום, למעשה מידי רגע וכיום אפילו עקירה כירורגית נחשבת לטיפול סטנדרטי ודיי קל ליישום. יחד עם זאת יש לא מעט אשר חוששים מאוד מעקירה בכלל ובמיוחד אם זאת עקירה כירורגית. אולי המינוח "כירורגית" מהווה אלמנט מפחיד. אנחנו כאן ננסה להסביר קצת יותר על נושא העקירות ולהוריד את רמת הפחד עבורכם בכל הנוגע אל עקירה כירורגית.

 

ראשית דבר מה זאת עקירה כירורגית?

כולנו במוקדם או במאוחר נפגוש בעיית שיניים כזו או אחרת. השיניים שלנו חשופות כל היום לפגיעה בין אם חבלה ישירה או נזק מתמשך עקב חוסר היגיינה או תחזוקה שוטפת. אם נגרם נזק לשיניים שלנו בעקבות חבלה ניתן לפתור זאת במגוון דרכים אך הנזק מלכתחילה לא היה באחריותינו. לעומת זאת חוסר היגיינה, אי ציחצוח, הזנחה וכדומה אלו הסיבות הנפוצות יותר לנזקים בשיניים. חלקם חמורים ברמה כזו שיש צורך לעקור את השן החולה. עקירה ניתנת לביצוע ב 2 דרכים נפוצות, הראשונה היא עקירה סטנדרטית שבה הרופא אוחז בשן החולה לאחר שהרדים את האזור ומושך / ולף את השן החולה החוצה. אולם לא תמיד הדברים קלים ופשוטים, לעיתים השו תהיה חולה עד כדי ריקבון ואז הרופא נאלץ לבצע עקירה כירורגית. עקירה כירורגית היא למעשה דומה מאוד לעקירה רגילה רק שבמקרה זה הרופא מבצע חיתוך בחניכיים בסביבת השן החולה על מנת לשחרר אותה. החיתוך נעשה תחת הרדמה מקומית והפעולה אורכת זמן קצר יחסית. זהו! זה כל ההבדל בין עקירת שן רגילה לבין עקירה כירורגית - אותו חתך לשחרור השן. ההחלמה כמעט זהה להחלמה מעקירת שן רגילה.

 

יוצאים מן הכלל עקב עקירה כירורגית

אמנם לפי ההסבר למעלה עקירה כירורגית אינה דבר מסובך אולם יש לעיתים יוצאים מן הכלל שהופכית עקירה סטנדרטית זו למורכבת קצת יותר. אלו חלק מהדברים שיכולים להסתבך - חשוב לציין כי אלו חריגות יוצאות מן הכלל.

  • עצם הלסת - השן מקובעת ללסת, למעשה לעצם הלסת. לעיתים צפיפות העצם נמוכה והשן המקובעת חזק מושכת איתה חלק מהעצם במהלך העקירה, נזק משני זה ניתן לטיפול אך לרוב ההחלמה היא טבעית.
  • סינוס - לעיתים הוצאת השן הפגועה פותחת מעבר אל חלל הסינוסים, דבר זה עלול לגרום לזיהום
  • עצבי הפנים - פגיעה זו היא נדירה אך אפשרית, התוצאה היא נמלול או אובדן חוש טעם אשר נעלמים מעצמם עם הזמן ללא צורך בטיפול מיוחד
  • זיהום - אי שמירה על היגיינה לאחר ביצוע הטיפול עלולה ליצור זיהום שבעקבותיו הרופא ירשום לכם טיפול מונע כגון לקיחת אנטיביטיקה
  • דימום - דימום לאחר עקירה כירורגית הוא סביר אך אם הוא ממשיך ללא הרף מומלץ ליידע את הרופא המטפל.




למען הסר כל ספק

המידע והתוכן במאמר זה אינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל חומר רפואי המופיע במאמר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי ייעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. השירותים והמידע במאמר זה הינם כלליים ולא ניתן להתאים אותם באופן פרטני לצרכיו של כל אדם ואדם ועל כן ולצורך קבלת טיפול רפואי ו/או יעוץ אישי יש לפנות לרופא מוסמך בעל רישיון והכשרה מתאימה.